Ads 468x60px

Bicskei Bertalan-emléktornát rendeztek Telkiben

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a magyar újságírók labdarúgó-válogatottja a tavaly elhunyt mesteredző, egykori szövetségi kapitány emlékére rendezett futballtornát.

forrás: mlsz.hu
A telki edzőközpontban rendezett viadal előtt a résztvevők felelevenítették Bicskei Bertalan pályafutásának legszebb pilllanatait, a megemlékezésen beszédet mondott Borbély Zoltán, az Magyar Labdarúgó Szövetség jogi igazgatója és szóvivője, Kiss László, az MLSZ gondozásában megjelent Berci című könyv szerzője, Kovács Kálmán, az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnok csapat tagja, valamint Nemcsák Károly színművész, aki József Attila Talán eltűnök hirtelen című versével kezdte a megemlékezést, amelyen részt vett Bicskei Bertalan özvegye és három fia is.

Kovács Kálmán felidézte, hogy az 1984-es ifjúsági Eb előtt a nyolcadik, vagyis utolsó helyen végzett a csapat egy felkészülési tornán, majd "Berci bá" felkészítésének köszönhetően nem sokkal később a teljes kontinenst maga mögé utasította. Kiss László azt a történetet mesélte el, amikor Bicskei Bertalan - azok után, hogy a labdarúgás mellett évekig alig jutott ideje a napi feladatokban való részvételre a család mellett - egy alkalommal elhatározta, hogy meglepi feleségét, és elmegy fiáért az óvodába, s csak ott tudta meg az óvónőktől, hogy a gyereke már iskolába jár. Borbély Zoltán felidézte, hogy Bicskei Bertalan mesterének, Faragó Lajosnak köszönhetően akrobatikus és látványos stílusban védett, szépen tudott a felső sarkokra vetődni, de mikor erről kérdezték, szerényen azt válaszolta: ez kizárólag annak tudható be, hogy akkoriban a labdák még jobban szálltak, és kevésbé csapódtak a kapu felé, ezért könnyebb volt látványosan védeni.

A remek hangulatú, színvonalas meccsekkel színesített tornát az 1984-es ifjúsági Eb-győztes csapat tagjaiból álló csapat (soraiban Kovács Kálmán mellett mások mellett Kovács Ervinnel, Keller Józseffel) nyerte meg az MLSZ és újságíró-válogatott, valamint a játékvezetők együttese és a színészválogatott előtt. A meccseket Vámos Tibor FIFA-asszisztens, Kassai Viktor egykori segítője és Arany Tamás, egykori NB I-es játékvezető, az MLSZ Játékvezető Bizottságának tagja dirigálta.

(forrás: mlsz.hu)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése