Ads 468x60px

Címkék:Raheem Sterling,angol fociválogatott,foci,angol foci Rá sem lehet ismerni az angol válogatottra


A svédek elleni barátságos mérkőzésen az angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson hat újoncot avatott, akik közül négyen akár az U21-es csapatban is játszhatnának. Az utánpótlás-nevelést ért rengeteg kritika ellenére az angol válogatottnál egyáltalán nincs hiány a fiatal tehetségekben, idén már tizenhárman is lehetőséget kaptak a legjobbak között.
Roy Hodgson
Az angol válogatottat hiába sorolják évtizedek óta a legjobbak közé, nagy világversenyen 1996 óta nem jutott el az elődöntőig. Magyarázatként a Premier League-ben szereplő légiósok magas számát, és ezzel összefüggésben az utánpótlás-nevelés színvonalának visszaesését szokták emlegetni. A bajnokság főleg a külföldi sztárok miatt erős, és a rendszer kritikusai szerint a hazai fiatalok így egyre kevesebb lehetőséget kapnak. "Még a kiscsapatoknál is rengeteg a külföldi. Capello korábban több száz játékosból válogathatott volna, de manapság már alig van angol a ligában. Ha ez így folytatódik, tíz éven belül még rosszabb lesz a helyzet. A korábbi generációban még vannak remek focisták, de amikor ők fiatalok voltak, nem volt annyi külföldi az angol élvonalban" - hívta fel a figyelmet a jelenségre Eric Cantona a Daily Telegraphban a 2010-es vb után.
A februárban lemondott Capellót követő Roy Hodgson azonban a jelek szerint mégis képes megtalálni a fiatal focistákat, és egyre többnek ad lehetőséget a válogatottban is. 2012-ben Anglia összesen 13 válogatott mérkőzést játszott, ebből nyolc volt tétmeccs (négy Eb-találkozó és négy vb-selejtező), és ezeken összesen 13 olyan futballista szerepelt, akik akár az U21-es válogatottat is erősíthetnék, vagyis 1990. január 1. után születtek. A többségük a korosztályos csapatban már nem nagyon játszik, ám a Stuart Pearce vezette U21-es csapat így is bejutott a 2013-as Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe.

Börtön helyett válogatott

Raheem Sterling

A svédek ellen Hodgson hat újoncot avatott, és bár volt köztük idősebb játékos is (az Everton középpályása, Leon Osman 31 évesen jutott el a válogatottságig, Ryan Shawcross pedig 25 évesen debütálhatott), négyen a fiatalabb generációba tartoznak. Sőt, a csupán 17 éves és 342 napos Raheem Sterling az angol válogatott történetének ötödik legfiatalabb újonca, márpedig ő a kezdők között kapott helyet.

A jamaicai születésű, ötévesen Angliába került Sterling London egyik legzűrösebb környékén nőtt fel, és egykori általános iskolai tornatanára, Chris Beschi tízévesen azt mondta neki: "Ha így folytatod, akkor 17 évesen korodra vagy börtönbe kerülsz, vagy válogatott leszel". 

Jellemző, hogy a svédek elleni kezdőben a Manchester United mindössze 21 éves támadója, Danny Welbeck az ötödik legtöbb válogatottsággal büszkélkedhetett. A csatárnak ez volt a 14. válogatott meccse, és az ötödik gólját szerezte, mégpedig úgy, hogy az összes kaput eltaláló próbálkozásából betalált a válogatottban. Csak összehasonlításul: Ashley Young 27 mérkőzés után hat gólnál jár, Theo Walcott pedig 30 meccsen négyig jutott. 

(forrás: origo.hu)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése